Hoe kies je een nieuwe wasmachine?

Hoe kies je een nieuwe wasmachine?

Door Roy

Moderne wasmachines worden steeds uitgebreider qua functies en mogelijkheden, wat het lastig kan maken om er een uit te kiezen. Het lijkt wellicht ingewikkeld, maar in feite valt een nieuwe wasmachine uitkiezen reuze mee als je weet waar je op moet letten. We helpen je in deze blog op weg, dus lees zeker door. Zo bespaar je jezelf een hoop tijd en uitzoekwerk.

Om de keuze voor een nieuwe wasmachine makkelijker te maken is het van belang je wensen en behoeften duidelijk in kaart te brengen. Wil je een losse wasmachine en droger of een was/droogcombinatie? Wil je een voorlader of een bovenlader? En voor hoeveel personen doe je de was? We gaan hieronder verder in op deze aandachtspunten. Zo zul jij goed onderbouwd op zoek gaan naar een nieuwe wasmachine en voorkom je een miskoop.

Welk soort wasmachine past bij jou?

Je zult er tijdens je zoektocht al snel achter komen dat er verschillende soorten wasmachines zijn, elk met hun voor- en nadelen. Om te bepalen welk type wasmachine het beste op jou aansluit zij er enkele vragen die je jezelf kunt stellen. Wil je de wasmachine vanaf de voorkant kunnen laden of vanaf de bovenkant? Dit bepaalt of je voor een voorlader of bovenlader moet gaan. Voorladers zijn in Nederland de meest voorkomende wasmachines. Er past veel in en door de vrije bovenkant heb je de mogelijkheid er een droger of je flessen wasmiddel op te plaatsen. Bovenladers kunnen echter interessant zijn wanneer je weinig ruimte hebt. Dit omdat ze ongeveer 40 centimeter breed zijn, wat ze prima geschikt maakt voor een klein hoekje. Ook kan dit type wasmachine een goede keuze zijn wanneer je slecht ter been bent; het is bij deze wasmachines namelijk niet nodig om te bukken.

Ook zul je de keuze moeten maken of je voor een was/droogcombinatie of een gescheiden wasmachine en droger gaat. Het antwoord op deze vraag is voornamelijk afhankelijk van de ruimte die je hebt. Heb je geen ruimte voor zowel een wasmachine en een wasdroger? Kies dan voor een was/droogcombinatie. Heb je de ruimte wel? In dat geval is het meestal raadzaam voor een losse wasmachine en wasdroger te gaan. Dit neemt meer ruimte in, maar is wel efficiënter qua tijd en daarnaast meestal energiezuiniger. Je kunt namelijk tegelijkertijd wassen en drogen, Dit is bij een was/droogcombinatie niet het geval omdat je moet wachten tot het wasprogramma is afgerond voordat je het droogprogramma kunt starten.

Welke vulcapaciteit heb je nodig?

Of je alleen voor jezelf wasjes draait of voor een heel gezin maakt een groot verschil op het formaat wasmachine dat je nodig hebt. Hoeveel was moet je per wasbeurt kwijt kunnen in de wasmachine? Dit is van invloed op de vulcapaciteit die je nodig hebt. Een wasmachine is het meest zuinig wanneer de wastrommel goed vol zit. Probeer daarom een formaat wasmachine te vinden die aansluit op jouw situatie. Hierbij gelden de volgende richtlijnen:

  • Vulcapaciteit tot 5 kilo: 1 persoon;
  • Vulcapaciteit 6 tot 7 kilo: 2 tot 3 personen;
  • Vulcapaciteit 8 kilo: 4 personen
  • Vulcapaciteit 9 kilo of meer: vanaf 5 personen

Energieverbruik en geluidsniveau

Voor langdurig plezier met je wasmachine zijn het energieverbruik en het geluidsniveau van groot belang. Bij het uitzoeken van een energiezuinige wasmachine kun je gebruik maken van de energieklasses. Sinds september 2021 zijn er nieuwe energieklasses, waarbij de oude schaal die van tot A+++ tot D liep vervangen is met een nieuwe schaal die van A tot G loopt. Deze verandering is gedaan omdat de oude schaal geen goede informatie bood. We zetten hieronder de nieuwe energie-efficiëntieklassen voor je uiteen:

  • A: gereserveerd voor de meest zuinige apparaten
  • B: was A+++
  • C: was A+++
  • D: was A++
  • E: was A++
  • F: was A+
  • G: was A+

Merk hierbij op dat de nieuwe schaal een stuk strenger is. Dit is gedaan om consumenten te helpen beter te kunnen vergelijken tussen producten; ook in de toekomst. Bij het vorige systeem werden namelijk bijna alle nieuwe producten ingedeeld in A+++, wat vergelijken onmogelijk maakte. Dit betekent dat apparaten die nu in klasse B en C vallen (minstens) net zo sterk zijn als apparaten die voorheen klasse A+++ kregen.

Naast het energieverbruik is ook het geluidsniveau erg belangrijk voor zowel het comfort van jezelf als dat van je buren. De volgende geluidsniveaus uitgedrukt in decibel geven een goede indicatie wanneer een wasmachine stil is:

  • Tijdens het wassen: tussen de 48 en 53 dB
  • Tijdens het centrifugeren: tussen de 71 en 73 dB

Populaire merken voor wasmachines

Na het beantwoorden van bovenstaande vragen weet je als het goed is welk type wasmachine goed bij je past. Maar wat zijn eigenlijk populaire merken? Neem zeker een kijkje in het aanbod van BEKO, AEG, Bosch en Zanussi. Deze merken staan voor betrouwbare, kwalitatieve wasmachines. Bekijk echter wel te allen tijde de recensies per model om tot een goed idee van de ervaringen in de praktijk te komen. Zo zul je goed onderbouwd een wasmachine kiezen.

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met witgoed te maken heeft? Lees dan zeker onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod wasmachines, wasdrogers, koelkasten, vriezers en vaatwassers online en veilig op Witgoed.com.