Zo maak je een wasmachine schoon

Zo maak je een wasmachine schoon

Door Jens / 22-06-2022

Op nare geurtjes en vlekken in de was zit niemand te wachten. Het is dan ook belangrijk om de wasmachine regelmatig schoon te maken. Zo voorkom je deze problemen en gaat de wasmachine langer mee. Benieuwd hoe je dit het beste kunt doen? We delen in deze blog onze tips, dus lees zeker door.

De meeste problemen in de wasmachine worden veroorzaakt door vetluis, ook bekend als wasluis. Dit is een vettige substantie die na het wassen achterblijft in de wasmachine. Het is geen luis, maar vervuiling die ontstaat doordat huidvet en -schilfers samenklonteren met stoffen uit het wasmiddel. Tegenwoordig wassen we minder warm, wat goed is voor het milieu maar ook voor vetluis. Hierdoor blijven er meer restjes vuil en wasmiddel achter in de wasmachine, meestal in het rubberen gedeelte tussen het deurtje en de machine (de manchetrand). Vetluis groeit op deze restjes en kan allerlei problemen veroorzaken. Gelukkig is vetluis, en daarmee een stinkende wasmachine, te voorkomen. We zetten voor je uiteen hoe je dit het beste doet.

Hoe kun je vetluis voorkomen?

Waar met de tips hieronder je wasmachine stralend schoon zal worden, is het voorkomen van vetluis natuurlijk een nog betere oplossing. Draai hiervoor één tot twee keer per maand een hete kookwas, een wasprogramma van minstens 60 graden, al dan niet met azijn, soda of twee vaatwastabletten. Een andere manier om vetluis zo veel mogelijk te voorkomen is door niet te veel wasmiddel te gebruiken. Gebruik hiervoor de dop van de fles om te doseren. Biedt je wasmachine de optie om extra te spoelen? Het is zeker aan te raden hier gebruik van te maken. De wasmachine zal in dit geval namelijk aan het einde van de wasbeurt meer water gebruiken om het vuil weg te spoelen. Dit is dus zeker aan te raden! Na een wasbeurt is het ook altijd aan te raden om het deurtje van de machine open te laten staan om de trommel doorluchten. Door deze stappen consequent te volgen zul je de vorming van vetluis al in grote mate tegengaan.

Stappen om de wasmachine schoon te maken

Ook met de meest consequente routines om vetluis te voorkomen is het lastig om de vorming van vetluis voor de volle honderd procent te voorkomen. Je zult er dan ook niet aan ontkomen dat je de wasmachine soms schoon zult moeten maken. We leggen je graag ut hoe je dit het beste kunt doen. Voordat je begint met het schoonmaken is het natuurlijk van belang dat je hiervoor de juiste producten in huis hebt. Mocht je al enige ervaring hebben in het onderhouden van je witgoed weet je het natuurlijk al lang: schoonmaakazijn, schoonmaaksoda en allesreiniger zijn echte wondermiddelen. Dit zijn dan ook de middelen die je voor het schoonmaken van de wasmachine nodig zult hebben. Ook heb je schoonmaakhandschoenen, een microvezeldoek, een sponsje, afwasmiddel en wat wc- of keukenpapier nodig. Zet ook de ramen en de deur open om te ventileren en maak gebruik van schoonmaakhandschoenen zodat je niet onnodig met de chemicaliën in het schoonmaakmiddel in aanraking komt. Hierbij de stappen om je wasmachine schoon te maken:

1. Een kookwas draaien (eventueel met azijn, soda of vaatwastabletten)

Voordat je begint met schoonmaken is het aan te raden een heet programma van minstens 60 graden te draaien. Wanneer je wasmachine heel erg stinkt is het aan te raden voor een kookwasprogramma van 90 of 95 graden te kiezen. Uiteraard draai je deze wasbeurt zonder wasgoed omdat bij deze temperaturen je kleding zal krimpen en verkleuren. Om het effect van een kookwas te versterken kun je een flinke scheut azijn in het wasmiddelbakje te gieten. Een prima alternatief is een halve kop soda die je in de lege trommel strooit, of twee vaatwastabletten in het wasmiddelbakje.

2. De onderdelen van de wasmachine schoonmaken

Zodra je de kookwas gedraaid hebt is het tijd om de individuele onderdelen van de wasmachine schoon te maken. Maak hiervoor een warm sopje met een scheut allesreiniger of een eetlepel schoonmaaksoda. Laat het sopje in een microvezeldoek intrekken en reinig de trommel, de deur en het rubber in de deuropening. Met name laatstgenoemde is een plek waar vetluis zich hecht. Uiteraard verdient ook de buitenkant van de wasmachine aandacht. Doe ook deze af met het sopje en de microvezeldoek. Tip: terwijl de kookwas draait als voorbereiding van het schoonmaken kun je de buitenkant van de wasmachine natuurlijk al schoonmaken, dit bespaart tijd.

3. Het zeepbakje schoonmaken

Ook het zeep- of wasmiddelbakje van de wasmachine is een plek waar vuil zich kan ophopen, met name zeepresten. Maak deze schoon met de achterkant van een sponsje en een sopje met afwasmiddel. Waarom afwasmiddel? Dit werkt ontvettend dus is het ideaal om de vettige zeepresten te verwijderen uit het zeepbakje. Vergeet ook niet om het gedeelte van de wasmachine te reinigen waar het wasmiddelbakje zit. Dit kun je doen met het doekje en het sopje op basis van allesreiniger of schoonmaaksoda.

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met witgoed te maken heeft? Lees dan zeker onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod wasmachines, wasdrogers, koelkasten, vriezers en vaatwassers online en veilig op Witgoed.com.