De vriezer schoonmaken in 4 stappen

De vriezer schoonmaken in 4 stappen

Door Nicole

De vriezer schoonmaken: het is nodig om je vriezer in goede conditie te houden als je er lang van wilt kunnen profiteren. Daarnaast is dit belangrijk omdat het een significante invloed kan hebben op je energierekening. Lees snel verder om al onze tips te ontdekken over welk onderhoud jouw vriezer nodig heeft om er zo goed mogelijk voor te kunnen zorgen.

Je vriezer heeft vrij regelmatig een schoonmaakbeurt nodig. Een schone vriezer is een fijn idee; dit is immers wel waar je jouw etenswaren opbergt. Maar je apparaat gaat er ook langer door mee. Wanneer je een ijslaag van nog maar 2 millimeter aan de binnenkant van je vriezer hebt, dan heeft deze al 10% meer energie nodig. Dat is natuurlijk zonde: voor het milieu, maar ook voor je portemonnee! Wij vertellen je graag hoe je dit voorkomt en hoe je de vriezer het beste kan schoonmaken.

Wat is de beste plaats voor de vriezer?

Om te beginnen is het van belang dat jouw vriezer op een geschikte plaats staat. Dit houdt in dat je de vriezer, indien mogelijk, buiten direct zonlicht plaatst en uit de buurt van andere warmtebronnen. Veel mensen hebben daarom hun vriezer in de kelder of schuur neergezet. Ook moet je er rekening mee houden de vriezer niet in de buurt van een airconditioning of deur te plaatsen, in verband met tocht. Daarbij moet je ervoor zorgen dat, vooral aan de kant van het ventilatierooster, er minstens 15 centimeter ruimte vrij is. Dit is zodat de vriezer de ruimte krijgt om de warmte kwijt te kunnen die het apparaat produceert. Vriezers en warmte gaan zoals je weet natuurlijk slecht samen!

Hoe (vaak) moet je de vriezer schoonmaken

Je moet de vriezer op zijn minst 4 keer per jaar ontdooien, afhankelijk van de hoeveelheid ijsvorming. Het is noodzakelijk om de vriezer te ontdooien wanneer er sprake is van een ijslaag dikker dan 1 cm. De vriezer schoonmaken in de winter is een stuk gemakkelijker dan in de zomer. Je zit dan namelijk veel minder met het probleem van uitvogelen wat je in de tussentijd met de inhoud van de vriezer aan moet. Als je slim bent kies je in de winter dan ook voor een dag waarop het vriest. Het is echter maar de helft van het jaar winter. Bovendien hoopt overtollig ijs zich sneller op in de zomer omdat warme lucht vaak over meer watermoleculen beschikt. Daarom geven we je uiteraard ook tips mee over wat je het beste kunt doen met jouw bevroren goederen uit de vriezer in de zomer.

Stap 1: De vriezer ontdooien

Nog voordat je de vriezer gaat schoonmaken moet je deze eerst ontdooien. Dit is een onmisbare stap voor vriezers zonder anti-ijsvorming. Allereerst haal je de stekker uit de vriezer, of druk je de uitknop in. Dan haal je de vriezer leeg. Als het koud genoeg is buiten kun je de spullen ook tijdelijk even buiten in de tuin of op het balkon bewaren. Is dit niet het geval, dan kun je het beste de bevroren etenswaren in een andere vriezer bewaren of in een koelbox of koeltas. Als je deze niet hebt dan kun je ook tijdelijk je etenswaren in de koelkast bewaren.

Vervolgens wacht je tot het ijs in de vriezer smelt. Het water vindt normaliter zijn weg naar buiten via een pijp of rubberen slang onderaan de vriezer. Je kunt het ijswater opvangen met een lekbak of door handdoeken neer te leggen om ervoor te zorgen dat dit niet op uw vloer terecht komt. Hoe lang het ontdooien van de vriezer gaat duren is afhankelijk van de hoeveelheid ijs die zich hierin bevindt. Pas wanneer alle koelelementen duidelijk zichtbaar zijn worden is de diepvries ontdooid. Doe je dit op regelmatige basis, dan zul je er minder tijd aan kwijt zijn. Wil je graag meer weten over hoe je dit zo snel mogelijk voor elkaar kunt krijgen? Lees dan hierover verder in onze blog met 8 tips over het snel ontdooien van de vriezer.

Stap 2: Sopje maken

Gebruik voor jouw sopje geen schuurmiddel of agressieve schoonmaakmiddelen: hiermee kun je de vriezer namelijk beschadigen. Een geschikt sopje maak je met warm water en een beetje afwasmiddel of neutrale zeep. Ook kun je gebruik maken van een sopje van warm water met een beetje schoonmaakazijn. Niet alleen werkt dit uitstekend tegen hardnekkige vlekken; de geur van het sopje zorgt ervoor dat de vriezer lekker wordt opgefrist. Een ander alternatief is soda: gebruik hiervoor één eetlepel per vijf liter water.

Stap 3: Binnenkant reinigen

Nog voordat de binnenkant is ontdooid kun je met het sopje alvast de lades en andere uitneembare onderdelen van de vriezer schoonmaken. Wanneer al het ijs is ontdooid haal je eerst het resterende dooiwater eruit. Dit kun je het beste doen met een zachte (geen schuur-)spons . Vervolgens neem je de binnenkant van de vriezer af met het sopje en een zachte doek. Als laatst neem je alles nog even af met warm water en maak je daarna alles grondig droog. Op deze manier blijft er geen vocht achter wat meteen weer zou bevriezen.

Stap 4: Buitenkant reinigen

Eventueel kun je deze stap ook al uitvoeren gedurende de tijd die het kost om de vriezer te laten ontdooien. De buitenkant schoonmaken is simpel: je poetst met een schone doek alle vlekken en vingerafdrukken weg van de oppervlaktes. Daaropvolgend maak je de condensor, indien deze zich in jouw geval binnen handbereik bevindt, goed schoon. Als hier teveel stof in zit dan wordt het koelvermogen beperkt en stijgt het energieverbruik van de vriezer. Voor het schoonmaken gebruik je een zachte borstel. De condensor verzorgt de afvoer van warme lucht en ziet eruit als een zwart rooster.

Klaar is kees!

De vriezer is weer helemaal ijsvrij en fris. Je kunt nu weer alle onderdelen zoals de draagplateau’s en lades weer terugplaatsen in de vriezer. Zet de vriezer weer aan door de stekker weer aan te sluiten of op de startknop te drukken. Zorg er wel nog voor dat je de onderstaande tips voor dagelijks gebruik even doorleest! Op deze manier hoef je de vriezer voorlopig niet meer schoon te maken en/of ontdooien.

Tips voor dagelijks gebruik

Er zijn een aantal kleine zaken waar je op dagelijkse basis rekening mee kunt houden ten goede van zowel de levensduur van de vriezer als het energieverbruik. Het is allereerst belangrijk, vooral als je samenwoont met huisgenoten, om regelmatig te controleren of de vriezer goed is afgesloten. Zorg ervoor dat de vriezer niet onnodig wordt geopend. Dit helpt om ijsvorming te voorkomen. Daarbij kun je regelmatig een blik werpen op of de vriezer wel op de juiste temperatuur van -18 °C staat.

Zorg ervoor dat de ventilatieroosters altijd schoon en stofvrij zijn. Voor het schoonmaken kun je een stofzuiger gebruiken, kruimeldief of een borstel van bijvoorbeeld een stof en blik.

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met witgoed te maken heeft? Lees dan ook zeker onze andere blogs: