De vriezer ontdooien moet minstens vier keer per jaar moet gebeuren. De meesten vinden het maar een vervelend klusje. Het is echter wel noodzakelijk om de vriezer in goede conditie te houden. Als er een te dikke ijslaag in de vriezer ontstaat dan zal deze namelijk meer energie gaan verbruiken. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het smeltproces van het ijs te versnellen. Lees snel verder om al onze tips te ontdekken over hoe je snel de vriezer ontdooit.
Is het tijd om de vriezer te ontdooien maar wil je er geen uren aan kwijt zijn? Bijvoorbeeld omdat je de vriezer in de zomer moet ontdooien en niet wilt dat je bevroren etenswaren smelten. Of misschien gewoon omdat je toch echt liever wat leuks doet voor jezelf dan uren staan wachten tot de vriezer is ontdooid. Wat je reden ook is: we begrijpen het volledig. Het is geen pretje en je kunt er maar beter zo snel mogelijk mee klaar zijn. Als je gaat zitten wachten dan kan dit wel erg lang gaan duren. Vooral wanneer je jouw etenswaren niet gekoeld kan bewaren en de klok tikt voordat je deze weg kunt gooien. Hoe kun je nu zo snel mogelijk de vriezer ontdooien? Wij geven je graag een aantal handige tips mee.
We hebben je net al kort iets verteld over de negatieve effecten van wanneer er teveel ijs aanwezig is in je vriezer. Maar waardoor ontstaat dat teveel aan ijs nou eigenlijk? Dit gebeurt wanneer vochtige lucht de vriezer binnendringt. Vervolgens vriezen de watermoleculen uit de lucht zich vast aan de koelelementen. Hetzelfde effect vindt plaats wanneer je warme producten in de vriezer plaatst. De waterdamp die hier nog vanaf komt bevriest dan.
Het is een goed idee om te controleren of je vriezer wel op de juiste temperatuur staat. Je kunt, indien je vriezer niet over een display beschikt, een thermometer gebruiken om in de gaten te houden of de vriezer goed op temperatuur blijft. Voor het meest accurate resultaat leg je de thermometer tussen bijvoorbeeld twee bevroren zakken groenten voor een paar uur. De universele ideale temperatuur voor de vriezer is zo’n -18 °C. Dit is bepaald op basis van wat goed is voor jouw vriezer én de houdbaarheid van wat je erin bewaard. Op deze temperatuur wordt namelijk de bacterievorming gestopt en kan voedsel langer worden bewaard.
Als de temperatuur boven de -18 °C ligt dan moet je zo snel mogelijk de temperatuur verlagen. De temperatuur lager dan -18 °C zetten heeft overigens geen zin. Een lagere temperatuur heeft geen positieve effecten op de je etenswaren of vriezer en verbruikt alleen maar overbodige energie. Heb je de temperatuur wel goed ingesteld, maar lukt het de vriezer niet om deze temperatuur of lager te bereiken? Schakel dan een monteur in: op de lange termijn zal dit je geld besparen.
Voordat je begint met het ontdooien van de vriezer zijn er een paar dingen waar je aan moet denken. Alvorens je besluit om de vriezer te ontdooien is het handig om al een plan klaar te hebben voor wat je met de inhoud gaat doen. In de winter, wanneer het koud is buiten, is dit niet zo lastig. Je kunt het dan gewoon buiten zetten. Moet je de vriezer in de zomer ontdooien, denk dan bijvoorbeeld aan een koeltas of koelbox.
Nu je bepaald hebt wat er met de etenswaren moet gebeuren is de eerste stap om de vriezer uit te zetten. Meestal doe je dit door de stekker uit het stopcontact te halen; in andere gevalleen is er vaak een uitknop aanwezig. Vervolgens zorg je ervoor dat jouw vloer beschermd is; zeker als je te maken hebt met een vloer van bijvoorbeeld laminaat is dit belangrijk. Je wilt namelijk niet dat je vloer gaat beschadigen en verbuigen als gevolg van het gesmolten ijswater.
We beginnen met deze tip omdat deze goed werkt in samenwerking met de anderen. Met één of meer van de andere tips kun je ervoor zorgen dat het ijs sneller gaat smelten en dus sneller loslaat. Zo kun je vervolgens makkelijker het ijs wegschaven/wegbikken. Vermijd hierbij scherpe objecten en gebruik een plastic of houten spatel. Het is natuurlijk niet de bedoeling om de vriezer en koelelementen tijdens het proces te beschadigen.
Er is een gespecialiseerd product op de markt aanwezig voor dit doeleinde: namelijk de diepvriesontdooier. Dit product helpt om ervoor te zorgen dat het ijs makkelijker loskomt. Je sprayt het op de relevante oppervlakken en laat het vervolgens 5 tot 10 minuten inwerken. Vervolgens kun je het losgekomen ijs gemakkelijker verwijderen. De stukken ijs die nog enigszins vast zitten kan je simpel wegschaven met een spatel zoals omschreven in de bovenstaande tip.
Dit is een bekende tip onder de mensen met weinig geduld voor het ontdooien van de vriezer. Pak een plantenspuit bij de hand en vul deze met heet - het liefst kokend – water. Heb je geen plantenspuit in huis dan kun je ook een lege verpakking van een spray schoonmaakmiddel gebruiken. Als je slim bent voeg je ook gelijk een scheutje allesreiniger toe. Vervolgens spray je dit mengsel op het ijs in je vriezer om het sneller te laten smelten. Deze methode is het meest efficiënt in combinatie met de eerste tip uit deze lijst. Eerst sprayen en dan (voorzichtig) bikken dus! Daarna ruikt je vriezer meteen weer lekker fris.
Eigenlijk is het best voor de hand liggend: de haarföhn gebruiken om het ijs sneller te laten smelten. Zorg ervoor dat je wel een gepaste afstand houdt van de koelelementen en niet de föhn er bovenop zet. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de werking hiervan: het is immers niet bedoeld bestand te zijn tegen hitte. Ook moet je goed opletten dat er geen druppels water op de föhn terecht komen. De föhn is een elektrisch apparaat dat kortsluiting kan veroorzaken wanneer het in aanraking komt met water. Je wilt jezelf en je apparaten niet in gevaar brengen.
In de meeste huizen ligt de temperatuur ongeveer rond de 20 graden. Dit is in principe meer dan zat om het ijs uit de vriezer te smelten; al smelt het natuurlijk sneller bij meer hitte. Als je echter geen zin hebt om met een föhn bezig te gaan zijn kun je beter de ventilator voor de vriezer neerzetten. De ventilator zorgt ervoor dat de lucht op kamer temperatuur door de vriezer wordt gecirculeerd. Hierdoor zal het ijs snel smelten. Let wederom op dat de ventilator niet in aanraking komt met het smeltwater uit de vriezer om kortsluiting te voorkomen.
Op zoek naar meer manieren om het ijs sneller te laten smelten zonder dat je erbij hoeft te blijven? Dan past ook deze tip goed bij jou. Kook een pannetje water en zet deze in de vriezer. Je kunt ook de waterkoker gebruiken om een kom met water te vullen. Gebruik eventueel een onderzetter ter bescherming van de onderkant van de vriezer. Vervolgens sluit je de deur van de vriezer zodat de hete damp in de vriezer blijft. Deze tip kost je vrij weinig moeite en zal je helpen het dooiproces te versnellen.
Leg een doordrenkte handdoek in de vriezer op de door ijs aangetaste oppervlaktes. Uiteraard helpt het, al zal de handdoek wel snel afkoelen, om heet water te gebruiken. De natte handdoek helpt om het ijs los te maken. Je zult merken dat je al na 10 minuten hele plakkaten ijs met gemak eruit kunt halen.
Helemaal voorkomen dat er ijs ontstaat in de vriezer is vrijwel onmogelijk voor de meeste modellen. Wel kun je ervoor zorgen dat het ijs zich langzamer vormt en minder houvast heeft. Na het ontdooien van de vriezer zorg je er allereerst voor dat deze goed droog is. Vervolgens doe je een beetje Glycerine op een schoonmaakdoekje en wrijf je de vriezer er mee in. Geef hierbij de koelelementen wat extra aandacht. Door de Glycerine hecht het ijs zich niet aan de vriezerwand en laat het de volgende keer tijdens het ontdooien makkelijker los. Je kunt dit handige middeltje kopen bij de drogist.
Wil je graag meer weten over hoe je de vriezer het beste kunt schoonmaken en onderhouden? Hieronder vind je de link naar deze blog en ook de andere blogs van Witgoed.com.