Hoe kies je een nieuwe wasdroger?

Hoe kies je een nieuwe wasdroger?

Door Roy

Wat is er nu fijner dan een heerlijk zachte handdoek na het douchen? Om je was snel te droger en zacht te houden maak je gebruik van een wasdroger. Het kiezen van een wasdroger kan alleen best lastig zijn door de verschillende keuzemogelijkheden. Waar moet je op letten? We zetten de aandachtspunten in deze blog uiteen, dus lees zeker door.

Een wasdroger is van onschatbare waarde voor ieder huishouden. Het scheelt enorm als je niet al je handdoeken, beddengoed, sokken en ondergoed telkens aan de waslijn hoeft te hangen, maar deze binnen één á twee uur weer droog zijn na een wasbeurt. De laatste jaren zijn wasdrogers echter met steeds meer opties en in verschillende modellen beschikbaar geworden. Dit kan ervoor zorgen dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien. We zetten de belangrijkste punten om af te wegen voor je op een rij. Zo kom je stapsgewijs uit op het soort wasdroger dat voor jou het beste geschikt is.

Verschillende soorten wasdrogers

Heb je je al georiënteerd op de markt van wasdrogers? Dan weet je waarschijnlijk al wel dat er verschillende soorten drogers beschikbaar zijn, elk met hun eigen voor- en nadelen. Welke soort het beste voor jou is, is afhankelijk van verschillende factoren zoals je persoonlijke voorkeuren en de mogelijkheden die je in je wasruimte hebt. Vergeet ook niet te controleren of je wasruimte de elektrische aansluitingen heeft voor zowel een wasmachine en een droger en let op het soort aansluiting. Sommige bad- of waskamers hebben een trekschakelaarsysteem waardoor je bij een droger met reguliere stekker deze zult moeten laten aanpassen en installeren wanneer je dit zelf niet kunt.

Luchtafvoerdroger

De traditionele droger. Een afvoerdroger voert de hete, vochtige lucht via een dikke slang af naar buiten of naar een vochtreservoir. Deze optie is met name geschikt wanneer je een raam hebt waar je de slang door naar buiten kunt hangen. Bij een vochtreservoir blijft er namelijk kans op vochtaanslag in de wasruimte aanwezig, wat schimmelvorming kan stimuleren wanneer dit niet regelmatig wordt schoongemaakt. Verder zijn deze drogers relatief goedkoop in de aanschaf en drogen ze de was snel. In zo’n 80 minuten is de gemiddelde was droog door de grote hitte. Wel is dit type wasdroger relatief energie-onzuinig.

Condensdroger

Wanneer je geen raam hebt om een afvoerslang door naar buiten te hangen biedt een condensdroger uitkomst. Deze drogers laten het vocht in de was condenseren waarna dit vocht wordt opgevangen in een condensbak. Bij de meeste modellen zul je tijdens een droogprogramma één à twee keer deze bak moeten legen. Een kleine moeite vergeleken met het volledig moeten afdrogen van de wasruimte! Je kunt de condensbak eenvoudig eruit trekken en legen in het toilet of in een ander reservoir, waarbij je dit zodra het water afgekoeld is eventueel voor de planten kunt gebruiken.

Warmtepompdroger

Dit is de meest recente soort nieuwe wasdrogers, ontworpen om aan te sluiten op de behoefte om duurzamer om te gaan met energie en het milieu. Doordat de temperaturen bij een warmtepompdroger laag blijven is dit type droger het beste voor je kleding en verbruiken ze minder energie. Wel zijn deze drogers duurder in de aanschaf en duurt het langer om te drogen. Doordat ze echter stukken zuiniger zijn dan luchtafvoerdrogers en condensdrogers zul je deze aanschafprijs binnen afzienbare tijd terug verdienen. Net als luchtafvoerdrogers maken warmtepompdrogers gebruik van een afvoerslang, al dan niet met vochtreservoir.

Het vulgewicht van je droger

Draai je wasjes voor een heel gezin of alleen voor jezelf? Jouw leefsituatie heeft veel invloed op het vulgewicht van je droger, een belangrijk onderdeel bij de keuze. Hierbij de richtlijnen om te bepalen welke vulcapaciteit je droger moet hebben:

  • Vulcapaciteit 7 kilo: een prima vulcapaciteit wanneer je alleen woont;
  • Vulcapaciteit 8 kilo: een goede vulcapaciteit wanneer je naast kleine ladingen soms ook grotere ladingen droogt;
  • Vulcapaciteit 9 kilo of meer: wanneer je regelmatig grote ladingen droogt is een droger met een capaciteit van 9 kilo of meer aan te bevelen.

Energieverbruik en geluidsniveau

Duurzaamheid en energie zijn de laatste jaren een steeds belangrijker punt voor zowel de consument als politiek Den Haag. Milieuvriendelijk witgoed, waaronder de droger, is echter niet alleen goed voor het milieu maar ook voor je portemonnee. Deze modellen stoten minder CO2 uit en hebben een lange levensduur. Ook het volume is erg belangrijk voor het gebruikscomfort. Gelukkig wordt bij elk model aangegeven wat de energieklasse is en hoeveel volume (dB) deze produceert. Wil je een energiezuinige droger uitzoeken? In dit geval kun je gebruik maken van de energieklassen. Deze zijn sinds kort voorzien van een nieuw systeem, dus lichten we deze even toe:

  • A: gereserveerd voor de meest zuinige apparaten
  • B: was A+++
  • C: was A+++
  • D: was A++
  • E: was A++
  • F: was A+
  • G: was A+

Ook het geluidsniveau van je droger is erg belangrijk voor het gebruikscomfort. Je wilt tenslotte niet dat je droger door het hele huis te horen is wanneer je probeert te ontspannen of in een online vergadering zit. De volgende geluidsniveaus zijn te onderscheiden bij drogers:

  • Stil: 61 tot en met 64 dB
  • Gemiddeld: 65 tot en met 66 dB
  • Luid: 67 tot en met 69 dB

Populaire merken voor wasdrogers

Na het volgen van deze stappen zul je waarschijnlijk stukken dichter zijn bij het uitkiezen van een wasdroger die goed bij je past. Wat je echter nog zou kunnen helpen is een overzicht van enkele populaire, kwalitatieve wasdrogers. Neem zeker een kijkje in het aanbod van AEG, Bosch, Siemens, Samsung en Miele. Deze merken staan voor betrouwbare, kwalitatieve drogers. Bekijk echter wel te allen tijde de recensies per model voor een goed idee van de gebruikservaringen. Zo zul je goed onderbouwd een droger kiezen.

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met witgoed te maken heeft? Lees dan zeker onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod wasmachines, wasdrogers, koelkasten, vriezers en vaatwassers online en veilig op Witgoed.com.