Zo maak je een wasdroger schoon

Zo maak je een wasdroger schoon

Door Tom

Het is geen populair klusje, maar dit maakt het niet minder belangrijk. Een wasdroger moet je met regelmaat schoonmaken zodat het filter en de condensor niet verstopt raken. Zo voorkom je brandgevaar en dat de droger minder goed droogt werkt. We zetten onze tips hoe je een wasdroger het beste kunt onderhouden in deze blog voor je op een rij.

Van alle elektrische apparaten in huis is de droger veruit het grootste risico voor de brandveiligheid. Bij oude drogers, of wanneer je je droger niet goed bijhoudt, biedt de combinatie van hete lucht en stof extra voedingsbodem voor het ontstaan van vuur. Het is dan ook belangrijk de droger met enige regelmaat te onderhouden, los van het legen van het pluizenfilter voor elke droogsessie. Het duurt zo’n 20 tot 30 minuten en je hebt de volgende dingen nodig: een warm sopje met allesreiniger, een stofzuiger, schoonmaakazijn en een microvezeldoekje.

Je droger onderhouden: het stappenplan

Bij het onderhouden van de droger zijn er enkele stappen om na te lopen. We zetten deze hieronder voor je op een rij, waarbij er rekening gehouden wordt met de verschillende soorten wasdrogers.

Het pluizenfilter

Voor elke droogbeurt dient het pluizenfilter geleegd te worden. Vaak zit dit filter in de deur of de deuropening. Het is echter ook belangrijk om deze soms grondig te reinigen. Dit kun je doen met de hand of de stofzuiger, alhoewel het beste werkt om deze onder de kraan te houden.

De condensor schoonmaken

Het schoonmaken van de condensor is vooral belangrijk bij condensdrogers en warmtepompdrogers. Dit moet ongeveer elke 20 droogbeurten gedaan worden. Je vindt de condensor meestal links onderin de droger, verscholen achter een klep. Bij condensdrogers kun je de condensor uit de droger halen en deze schoonspoelen met een douchekop. Bij warmtepompdrogers kan dit meestal niet. Gebruik hierbij de stofzuiger om het ventilatierooster en de condensor goed schoon te zuigen. Vergeet ook niet het filter schoon te maken, mocht deze erbij zitten.

De condensbak en/of de afvoerslang schoonmaken

In het geval dat je een luchtafvoerdroger- of warmtepompdroger met luchtslang, al dan niet met reservoir hebt, is het natuurlijk van belang deze soms schoon te maken. Dit kan prima met een warm sopje.

De droogtrommel en de buitenkant schoonmaken

Ook de buitenkant schoonmaken hoort onderhoud. Gebruik hiervoor microvezeldoekje met warm sopje. Het is ook heel eenvoudig om de droogtrommel schoon te maken. Gebruik hiervoor een scheutje schoonmaakazijn en een microvezeldoekje. Je hoeft simpelweg de trommel af te doen met het doekje. Door het azijn lossen vuil en vet op. Door de binnenkant goed schoon te maken maak je ook de sensor schoon. Deze zit vaak in de rib van de trommel. Dit zorgt ervoor dat de droger naar behoren blijft werken.

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met witgoed te maken heeft? Lees dan zeker onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod wasmachines, wasdrogers, koelkasten, vriezers en vaatwassers online en veilig op Witgoed.com.